forside-topbanner-03.jpg

Insemination

Insemination er en af de mest anvendte behandlingsmetoder ved kunstig befrugtning. Der udføres årligt mere end 20.000 inseminationsbehandlinger i Danmark.

VI giver dig her alt hvad du har brug for at vide om insemination. Derudover får du også et indblik i, hvordan et forløb hos Dansk Fertilitetsklinik vil forløbe.

Hvad er insemination?

Insemination er en behandling, hvor man efter en kort hormonstimulering fører sæd, enten fra din partner eller fra en donor, op gennem livmoderhalsen til livmoderhulen og æggelederne, for at fremkalde en graviditet.

Dette gøres lige omkring tidspunktet for din ægløsning, hvor chancen for en befrugtning er størst.

Der findes to måder, hvorpå du kan blive insemineret:

Donorsæd kan både anvendes, hvis du ikke har en partner, eller hvis din partner har nedsat sædkvalitet.

Rådgivning inden insemination:

Forud for alle behandlinger hos Dansk Fertilitetsklinik, tilbyder vi en gratis rådgivningssamtale

Formålet med denne samtale er både at lære dig og eventuelt din partner at kende, samt ikke mindst at skabe klarhed omkring, hvad sandsynligheden er for at blive gravid i netop dit tilfælde.

Vi bruger også dette møde til at forklare, hvad I selv kan gøre, for at forøge jeres chancer for at blive gravide.

Her er særligt kost og motion to faktorer, som kan have stor indvirkning på ens muligheder for at blive gravid.

En mands sædkvalitet kan eksempelvis forbedres væsentligt, hvis han vælger at dyrke mere motion, spise sundere eller undlader at ryge og drikke alkohol i både ugerne og månederne op til behandlingen.

Drikkevarer som cola, energidrikke, kaffe og især sort te kan også påvirke fertiliteten, da de indeholder meget koffein. Derfor er det en god ide at mindske sit indtag af disse drikkevarer, hvis man vil give sig selv de bedste chancer for at blive gravid.

Udover de praktiske ting, giver mødet også mulighed for at få stillet os de spørgsmål, som du måtte have i forbindelse med behandlingen. Det er helt naturligt, at man har mange spørgsmål, som man gerne vil have svar på, forud for en sådan behandling.

Sådan forløber behandlingen:

Selvom en insemination er en relativ simpel proces, der tager cirka et kvarter, er der stadig forskellige skridt i behandlingen, som man skal igennem.

Vi giver jer derfor her det fulde overblik over, hvordan forløbet for jeres insemination vil foregå – skridt for skridt.

Inden inseminationen påbegyndes:

Forudsætningen for at inseminationen bliver en succes er, at den foretages, når sandsynligheden for at du bliver gravid er størst. Dette sker når du har ægløsning, hvilket typisk sker 14 dage efter første menstruationsdag.

Når din menstruation kommer:

Første skridt i behandlingen er at give os besked om din menstruation. Derfor skal du ringe os på din første menstruationsdag forud for behandlingen.

Når du har fået menstruation, lægger vi medicin til dig ud på nettet og du får at vide, hvornår du skal komme til en ultralydsscanning.

Hormonstimuleringen begynder:

Fra din tredje cyklusdag skal vi stimulere væksten af ægblærerne i æggestokkene. Dette øger sandsynligheden for en succesfuld insemination.

Vi kan stimulere væksten af ægblærerne enten med medicin, som typisk består af Clomid-tabletter, eller via indsprøjtninger med hormonet FSH, der medvirker til at øge produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen.

Første ultralydsskanning – befrugtningstidspunktet fastsættes

Imellem din ottende og tolvte cyklusdag kommer du til en ultralydsskanning. Ved denne skanning måles ægblærene og livmoderslimhinden, der vokser i takt med at ægget modnes. Undersøgelsen, der foregår igennem skeden, foretages af en af vores dygtige sygeplejersker eller læger og gør ikke ondt. Her vil man kunne se resultatet af hormonstimuleringen.

Ud fra disse målinger kan vi beregne, hvornår din ægcelle er moden til at blive befrugtet. Vi planlægger tidspunktet for ægløsningen ved at give en indsprøjtning med et ægløsnende hormon kaldet Ovitrelle eller Pregnyl, som medfører ægløsning 38-42 timer senere.

Inseminationen foretages typisk 36 timer efter indsprøjtningen er foretaget.

På selve dagen: aflevering af sædprøven:

På selve dagen, hvor inseminationen finder sted, skal både du og din partner være til stede på vores klinik på Frederiksberg.

Såfremt du skal insemineres med din partners sæd, skal din partner på dagen hvor du skal insemineres, lave en sædprøve derhjemme. Denne sædprøve bliver renset forud for insemineringen.

Sædprøven laves i et udleveret sædbæger, der mærkes med begge jeres navne og personnumre. Vi anbefaler, at din mand ikke har haft udløsning i 1-2 dage forud for selve behandlingsdagen.

Sædbægeret skal holdes kropsnært under transporten til klinikken. Selve prøven må ikke være mere end 3 timer gammel, når den afleveres til vores sekretær.

Insemination med donorsæd:

Hvis ikke du har en partner, eller hvis din partner har nedsat sædkvalitet, kan du som tidligere nævnt også blive insemineret med donorsæd.

Her har du selv mulighed for at tilkøbe donorsæd på klinikken. Vi har her kendskab til donernes hudfarve, hårfarve, øjenfarve, højde og vægt, og kan derfor sørge for, at jeres kommende barn får det udseende som du ønsker.

Hvis du ønsker at få flere oplysninger om sæddonor, kan du mod en merpris købe din sæd direkte hos sædbanken, som på sin hjemmeside har gjort flere oplysninger tilgængelige.

Sådan foregår inseminationen:

På dagen vil du blive mødt af vores venlige personale, der vil vise ind i det lokale, hvor behandlingen skal foregå. Her vil du først blive skannet, for at se om du har haft ægløsning. Herefter vil de rensede sædceller blive ført op i livmoderhulen via et tyndt kateter. Kateteret er så tyndt og nænsomt, at du ikke vil mærke noget under selve inseminationen.Det kan være en fordel, hvis du undlader at gå på toilettet lige inden inseminationen. Når din urinblære er halvfyldt, er det lettere at få kateteret på plads.

Hele forløbet tager typisk kun et par minutter. Du kan derfor fortsætte med dine daglige gøremål, umiddelbart efter behandlingen er afsluttet.

Efter inseminationen:

Efter inseminationen er afsluttet kan du som sagt tage på arbejde. Herefter skal behandlingen have lov til at virke. Efter 16 dage skal du lave en graviditetstest, som vil kunne fastslå om behandlingen har været succesfuld.

Hvis testen er positiv, vil der blive planlagt en egentlig graviditetsskanning tre uger senere. Hvis testen er negativ, kan behandlingen gentages ved næste ægløsning.

Hvis behandlingen imod alt forventning ikke skulle være en succes efter tre forsøg, anbefaler vi, at man overvejer at skifte til IVF-behandling.

Ofte stillede spørgsmål om insemination:

Som tidligere nævnt er det helt naturligt, at vores patienter har mange spørgsmål, når de skal vælge en behandlingsform – hvilket også gør sig gældende for insemination.

Derfor har vi samlet en lang række af de oftest stillede spørgsmål om inseminering på denne side.