sample-smalt-billede.jpg

Spørgsmål inden du er begyndt på behandling med IVF eller insemination

Hvordan kommer jeg i gang med behandling med IVF og insemination?

Du skal først ringe til din egen læge og bede om en henvisning til en gynækolog. Når du har fået henvisningen ringer du til vores sekretær på tlf. 3834 9030 for at bestille tid til en lægesamtale. Ved samtalen planlægger du og lægen det videre forløb.

Du kan ikke bruge en henvisning til behandling til barn nr. 2. Her skal du selv betale for både udredning og behandling. Spørg sekretæren hvis du er i tvivl om du er berettiget til gratis udredning over sygesikringen.

Kan jeg bruge en henvisning hos jer?

Ja, vi praktiserer under sygesikringen. Det betyder, at undersøgelse for barnløshed og behandling med insemination er gratis til første barn, hvis du har en henvisning fra egen læge. Kvinden og manden skal have en henvisning hver.

Hvornår er man barnløs?

Har man haft regelmæssigt ubeskyttet samleje (2-3 gange om ugen) igennem et helt år uden at opnå graviditet, er det rimeligt at undersøge, om der er en årsag til den nedsatte frugtbarhed hos manden og/eller kvinden.

I løbet af 1 år vil 84 % af alle frugtbare par opnå en graviditet. Venter man endnu et år, vil op til 92 % blive gravide.

Hvad er årsagen til barnløshed?

Hos kvinden:

 • aflukkede æggeledere
 • manglende ægløsning
 • endometriose
 • muskelknuder i livmoderen (fibromer)
 • kvindens alder (og æggenes kvalitet)

Hos manden:

 • nedsat sædkvalitet
 • manglende sædstrenge
 • mandens alder

Hos 20% af alle par finder man ikke årsagen til barnløsheden.

  Hvad er chancen for at blive gravid uden IVF eller insemination?

  Kvindens alder er den vigtigste faktor for at blive gravid.

  • Når kvinden er 25 år tager det i gennemsnit 4 måneder at blive gravid
  • Når kvinden er 35 år tager det i gennemsnit 8 måneder at blive gravid
  • Når kvinden er 40 år tager det i gennemsnit 16 måneder at blive gravid

  Har man forsøgt i mere end 12 måneder er der god grund til at begynde en udredning for at undersøge om der er en årsag til at man ikke er blevet gravid. Er kvinden over 37 år kan man godt begynde på en udredning for at finde en årsag efter 6 måneder, da kvindens fertilitet falder meget hurtigt med stigende alder. Finder man ingen årsag, kan behandlingen begynde herefter.

  Hvad kan jeg selv gøre for at fremskynde behandlingen?

  Vi har et hurtigt og effektivt udredningsprogram som tager ca. 2-4 uger, lidt afhængig af hvornår du sidst har haft menstruation. Der er nogen blodprøver som kun kan tages på 2.-3. menstruationsdag. Hvis du får menstruation før samtalen så ring til vores sekretær på tlf. 3834 9030. Så kan du nå at få dem taget inden du kommer første gang. Husk at returnere spørgeskemaerne inden samtalen.

  Hvad sker der ved den første samtale?

  Du kommer til at tale med en læge som gennemgår de oplysninger der er blevet sendt ind i forvejen. Som regel kan vi ved hjælp af disse oplysninger hurtigt finde ud af om der skal foretages yderligere undersøgelser eller du er klar til at starte i behandling med IVF eller insemination.

  Kvinden vil få lavet en gynækologisk undersøgelse og både kvinden og manden skal have taget blodprøver.
  Lægen informerer om de forskellige behandlingsmuligheder med IVF og insemination. Læs vores informationsskrivelse om barnløshedsbehandling inden du kommer, så er du godt forberedt på samtalen.

  Hvis du har været i behandling med IVF tidligere: husk at medbringe kopi af din journal med stimulations-, æg- og sædskemaer.

  Hvad sker der når alle forundersøgelser til IVF eller insemination er foretaget?

  Når samtalen med lægen slutter vil du få besked om hvornår vi kontakter dig igen. Skal du have lavet en HSG (passageundersøgelse af æggelederne), skal du ringe til os når du har fået svar på undersøgelsen. Vi aftaler normalt at vi ringer eller sender en mail en dag hvor vi forventer at vi har fået alle blodprøvesvar. Så kan vi fortælle dig om du skal i behandling med IVF eller insemination, og hvornår du skal starte på behandling. Du kan også læse mere i vores patientinformationer.

  Hvornår skal jeg ringe for at komme i gang med IVF og insemination?

  Det er bedst at ringe den dag du får din menstruation. Så kan sekretæren fortælle dig hvornår du skal møde første gang. Da det allerede kan være på 2. menstruationsdag er det vigtigt du ringer første menstruationsdag.

  Hvorfor skal jeg aflevere en ny sædprøve?

  Mænds sædkvalitet kan svinge meget. Er laboranten i tvivl om den er god nok til en inseminationsbehandling, vil vi ofte bede om en ny prøve. Sygdom og feber hos manden nedsætter også sædkvaliteten i op til 3 måneder efterfølgende. Derfor kan det være nødvendigt, at der går lidt tid inden du afleverer en ny sædprøve.

  Er behandling med insemination gratis?

  Ja. Undersøgelser og inseminationen er gratis hvis man medbringer en henvisning fra egen læge. Medicin og donorsæd skal man selv betale.

  Er der ventetid på behandling med IVF og insemination?

  Nej. Når først man har været til den indledende samtale og alle nødvendige undersøgelser er lavet, er der ingen ventetid på opstart af behandling med IVF eller insemination. Vi har en kort ventetid til den indledende samtale, og vores udredningsprogram er hurtigt of effektivt. Det meste bliver klaret ved den første samtale. Du kan finde en liste med undersøgelser som egen læge kan foretage i ventetiden, således at du kan starte behandling umiddelbart efter samtalen.

  Hvor meget alkohol må jeg drikke under fertilitetsbehandlingen?

  Nye forskningsresultater tyder på, at alkoholindtag hos kvinden på over 4 genstande om ugen kan påvirke hendes chance for at blive gravid. En ny dansk undersøgelse tyder på, at selv et mindre alkoholindtag kan påvirke graviditetschancen.

  Når først kvinden er gravid bør hun ikke indtage alkohol overhovedet, da alkohol er en cellegift som påvirker fosteret.

  Hos manden kan større mængder alkohol også være skadelig for sædkvaliteten.

  Hvor meget må jeg ryge under fertilitetsbehandlingen?

  Rygning gør dine æggestokke 10 år ældre og øger behovet for hormoner. Derfor fraråder vi at kvinden ryger under behandlingen.

  Nye forskningsresultater har også vist, at børn som er født af rygere har nedsat fertilitet. Vi må derfor også kraftigt fraråde at kvinden ryger under graviditeten.

  Rygning skader også mænds sædkvalitet idet det medfører skader på sædcellernes DNA.

  Hvad kan jeg selv gøre for at behandlingen lykkes?

  Se venligst afsnittet vedrørende livsstilsfaktorer her på hjemmesiden eller i vores pjecer. Rygning, alkohol og overvægt hos både kvinden og manden er nogen af de faktorer hvis indflydelse er undersøgt og dokumenteret bedst.

  Skader rygning mænds sædkvalitet?

  Ja. Man har påvist, at sædceller fra rygere indeholder flere DNA-skader end sædceller fra ikke-rygere. Især mænd med nedsat sædkvalitet kan øge chancen for graviditet ved at stoppe helt eller nedsætte deres tobaksforbrug.

  Jeg er blevet steriliseret. Hvilken fertilitetsbehandling skal jeg have?

  Sterilisation hos kvinden: IVF behandling.

  Sterilisation hos manden: selv om manden er steriliseret, producerer han fortsat sædceller. De kan blot ikke komme ud af testiklen. Derfor kan man stikke ind i testiklen og hente en lille mængde væv ud som indeholder levende sædceller. Denne procedure kaldes også for TESE. Herefter kan man sprøjte én sædcelle ind i hvert æg. Det kræver at kvinden får lavet IVF behandling, selv om det er manden der er steriliseret.