sample-smalt-billede.jpg

Behandling med insemination

Dansk Fertilitetklinik har her samlet svar på de hyppigste spørgsmål om insemination.

Er behandling med insemination gratis?

Ja. Undersøgelser og inseminationen er gratis, hvis man medbringer en henvisning fra egen læge. Medicin og donorsæd skal man selv betale.

Du kan ikke bruge en henvisning til barn nr. 2.

Er der ventetid på behandling med insemination?

Nej. Når først man har været til den indledende samtale og alle nødvendige undersøgelser er lavet, er der ingen ventetid på opstart af behandling. Vi har en kort ventetid til den indledende samtale, men vores udredningsprogram er hurtigt of effektivt. Det meste bliver klaret ved den første samtale. Du kan finde en liste med undersøgelser som egen læge kan foretage i ventetiden, således at du kan starte behandling umiddelbart efter samtalen.

Hvor mange gange kan man blive behandlet med insemination?

Det kommer an på årsagen til barnløsheden. Normalt vil det være rimeligt at forsøge insemination med mandens sæd 3 gange. Herefter tilrådes det ofte at gå videre med reagensglas behandling, hvis du ikke er blevet gravid.

Er du sund og rask, under 40 år og bliver behandlet med donorsæd, tilbyder vi op til 6 inseminationer, ellers er det 3 inseminationer.

Hvorfor skal jeg have hormonbehandling til insemination?

Det kommer an på årsagen til barnløsheden. Ved at stimulere med hormoner kommer der ofte en bedre synkronisering mellem æg og slimhinde og der ved øges chancen for at opnå graviditet. Kommer der til to ægblærer kan chancen for aviditet være op til dobbelt så høj, som når der kun er en enkelt ægblære tilstede. Derfor råder vi som regel til stimulation, hvis ikke risikoen for tvillinger skønnes at være stor.

Bruger jeg alle mine æg når jeg bliver stimuleret til insemination?

Nej. Hver eneste dag begynder en gruppe ægceller at vokse. Normalt er det kun et enkelt æg som når frem til ægløsningen, de andre går til grunde. Ved at give dig lidt ekstra hormon er der flere æg som modnes og når frem til ægløsningen i stedet for at de dør på grund af hormonmangel.

Skal jeg stikke mig selv under behandling med insemination?

Ja. Hormonstimulationen til insemination foregår ved hjælp af tabletter eller indsprøjtninger i maveskindet. Vores sygeplejersker viser dig hvordan du skal gøre. Har du svært ved at stikke dig selv, kan din mand eller en veninde gøre det for dig.

Hvornår skal den ægløsnende indsprøjtning tages ved insemination?

Den ægløsnende indsprøjtning skal tages 36 timer før tidspunktet for inseminationen med mindre andet er aftalt.

Jeg er begyndt at bløde før graviditetstesten. Skal den laves alligevel?

Ja. Man kan godt gennemføre en normal graviditet selv om man bløder lidt omkring menstruationen. Har kvinden kraftig menstruation og en positiv graviditetstest, bør man tænke på at graviditeten også kan sidde uden for livmoderen. Derfor bør du altid teste om du er gravid når du har fået en insemination.

Må man have samleje efter insemination?

Ja, det anbefaler vi faktisk. Sædvæsken indeholder nogle stoffer, som formentlig virker fremmende på chancen for at blive gravid.

Kan man blive gravid uden for livmoderen ved insemination?

Ja, det kan du. Det er blandt andet derfor du laver en graviditetstest, selv om du bløder. Du skal komme til graviditetsskanning 3 uger efter en positiv graviditetstest.

Hvor mange får tvillinger ved insemination?

Man må inseminere på op til 3 store ægblærer, fordi chancen for graviditet pr. ægblære kun ligger på omkring 10% pr. insemination. I 2014 ventede 10 % af de kvinder, som blev gravide ved insemination hos os tvillinger.