sample-smalt-billede.jpg

Spørgsmål om IVF behandling

Dansk Fertilitetsklinik har her samlet de hyppigste spørgsmål om IVF behandling med eller uden ICSI og TESE. Du finder flere informationer om processen i vores information om IVF behandling.

Hvad er IVF?

IVF står for In Vitro Fertilisation (befrugtning i reagensglas). Metoden anvendes når:

 • kvindens æggeledere er ødelagte
 • når kvinden har svær endometriose
 • når manden har nedsat sædkvalitet
 • når man ikke kan finde årsagen til barnløsheden, og kvinden ikke er blevet gravid efter inseminationsbehandling

Ved IVF-behandling tager man æggene ud af æggestokkene og befrugter dem i laboratoriet. 2-5 dage efter æggene er taget ud, bliver de befrugtede æg lagt op i livmoderen igen.

Hvad er ICSI?

ICSI står for Intra Cytoplasmatisk Sperm Injektion. Ved at lægge en enkelt sædcelle ind i hvert æg efter ægudtagningen kan man øge chancen for befrugtning, hvis der er få sædceller eller sædcellerne bevæger sig dårligt.

Hvad er TESE?

Ved TESE tager man sædceller ud direkte fra testiklen (Testikulær SpermEkstraktion). Det kan være nødvendigt, når manden er blevet steriliseret tidligere eller mangler sædstrengene.

Er IVF behandling gratis?

IVF behandling er gratis på offentligt sygehus, men ikke hos os. Sygesikringen vil ikke give tilskud til denne behandling uden for sygehuset. Gratis IVF behandling kan man få til det første barn hvis kvinden er under 40 år. Vi kan henvise jer videre efter aftale.

Hvem kan få gratis IVF behandling på offentligt sygehus?

For at få gratis IVF behandling på sygehus må man ikke have fælles børn. Behandlingen på sygehuset ophører når kvinden fylder 40 år. Kvinden og manden skal være gift eller have levet i et ægteskabslignende forhold i en vis periode.

Hvad er endometriose?

Hos nogle kvinder finder man livmoderslimhinde i bughulen, uden for selve livmoderen. Den kan sidde i æggestokkene, på æggelederen og på tarmene. Det hyppigste symptom er kraftige underlivssmerter lige op til menstruationen. Endometriose kan også give blodfyldte cyster i æggestokkene.

Man finder endometriose hyppigere hos barnløse kvinder end hos kvinder der har født. Man ved ikke med sikkerhed, om endometriose er årsagen til barnløshed hos disse kvinder. Ofte har kvinder med endometriose sværere at blive gravide ved insemination end andre kvinder og må i stedet have behandling med IVF.

Hvad er PCOS?

Forkortelsen står for "Poly Cystisk Ovarie Syndrom". For at opfylde kriterierne for PCOS skal 2 ud af følgende 3 fund være til stede:

 • kvinden har lange intervaller mellem menstruationerne (over 35 dage)
 • på ultralyd er der mere end 12 små ægblærer i æggestokken pr. ultralydbillede
 • kvinden har akne og øget behåring eller forhøjet mandligt kønshormon i blodet

Kvinder med PCOS har problemer med ægløsningen. Ofte er de også overvægtige. Vægttab, kostændringer og motion kan ofte løse problemet. Alternativt må man stimulere æggestokkene med hormon, således at der modnes et æg hver måned.

Giver hormonbehandlingen ved IVF behandling kræft i underlivet?

Nej. Det er der ingen undersøgelser, der tyder på. Tværtimod ser det ud til, at kvinder som gennemfører en graviditet efter behandling har en lavere risiko for udvikling af kræft i æggestokkene, end kvinder der aldrig har været gravide.

Bruger jeg alle mine æg i æggestokken når jeg får IVF behandling?

Nej. Hver eneste dag begynder en gruppe ægceller at vokse. Normalt er det kun et enkelt æg som når frem til ægløsningen, de andre går til grunde. Ved at give dig lidt ekstra hormon ved behandling med IVF eller insemination er der flere æg som modnes og når frem til ægløsningen i stedet for, at de dør på grund af hormonmangel.

Hvorfor skal jeg have hormoner til IVF behandling?

Ved IVF behandling stiler vi efter, at der vokser ca. 8 follikler (ægblærer) frem. Det skyldes, at der ikke altid kommer æg ud af alle follikler, og fordi ikke alle æg bliver befrugtede. Har vi 8-10 æg efter en ægudtagning, er der stor sandsynlighed for, at der også er æg til oplægning.

Skal jeg stikke mig selv under IVF behandling?

Ja. Hormonstimulationen til IVF behandling foregår ved hjælp af indsprøjtninger i maveskindet. Vores sygeplejersker viser dig, hvordan du skal gøre. Har du svært ved at stikke dig selv, kan din mand eller en veninde gøre det for dig. Det er ikke muligt at foretage IVF behandling uden hormoner og indsprøjtninger.

Hvad sker der hvis jeg bliver gravid under nedreguleringen til IVF behandling?

Det er ikke farligt for fosteret. Den menstruation som skulle komme under nedreguleringen til IVF behandling i lang protokol udebliver. Når graviditetstesten er positiv, afbryder man IVF behandlingen og graviditeten fortsætter normalt.

Hvornår skal den ægløsnende indsprøjtning tages ved IVF behandling?

Den ægløsnende indsprøjtning skal tages præcis 36 timer før tidspunktet for ægudtagningen. Glemmer du at tage indsprøjtningen, skal du kontakte klinikken straks for at lægge en ny plan. Du må endelig ikke tage indsprøjtningen et par timer senere end planlagt uden aftale med lægen.

Jeg har glemt at tage den ægløsnende sprøjte til aftalt tid. Hvad gør jeg?

Ring til Hans Krog på det nødtelefonnummer du har fået oplyst. Du må ikke bare tage medicinen på et andet tilfældigt tidpunkt da det kan ødelægge behandlingen.

Gør ægudtagningen ved IVF behandling ondt?

Nej. Normalt gør IVF behandling og ægudtagning ikke ondt, men kvinden kan opleve en menstruationslignende trækken over lænden. Vi lægger en god lokalbedøvelse i toppen af skeden, inden vi går i gang med ægudtagningen og giver også et hurtigt virkende smertestillende middel direkte i blodbanen, således at man kan opleve et lettere ubehag, men ingen smerter. Efter ægudtagningen siger 19 ud af 20 kvinder i IVF behandling, at det ikke var nær så slemt som de havde forventet. Nogle kvinder mærker slet ikke noget.

Hvor mange befrugtede æg lægges der tilbage i livmoderen efter IVF behandling?

Diskussionen om antallet af æg går ud på, at oplægning af mere end ét æg ved IVF behandling medfører en risiko for at vente tvillinger. Risikoen er afhængig af kvindens alder og æggenes kvalitet. Sundhedsstyrelsen har følgende vejledning:

Er kvinden under 37 år og har flere æg af topkvalitet, er det ofte en god idé at lægge et enkelt æg op og fryse de andre æg ned de første gange.

Er kvinden over 37 år, eller er de resterende æg ikke egnede til nedfrysning, vil man ofte anbefale at lægge to æg tilbage.

Hos kvinder over 40 år må man lægge op til 3 æg tilbage, afhængigt af æggenes kvalitet.

Vi arbejder hårdt på at nedbringe antallet af æg som lægges tilbage ved IVF behandling for at nedsætte antallet af tvillinger.

Er blastocyst dyrkning ved IVF behandling en fordel?

Ved IVF behandling bliver æggene befrugtet i laboratoriet. Fosteranlægget udvikler sig til en blastocyst på 5. dagen efter ægudtagningen. Ved at dyrke æggene i længere tid har man mulighed for at finde frem til ægget som giver størst chance for graviditet. Det forbedrer ikke det enkelte ægs kvalitet at forsøge at dyrke det til en blastocyst.

IVF behandling med blastocyst dyrkning er derfor mest egnet til yngre kvinder med gode æg, som kun ønsker ét enkelt æg lagt tilbage, for at undgå tvillinger. Er der flere blastocyster, kan disse fryses ned og opbevares i op til 5 år (dog må de ikke længere lægges tilbage når kvinden er fyldt 46 år).

Er assisted hatching noget for mig?

Assisted hatching går ud på, at man med en laser laver et lille hul i æghinden, for at fosteranlægget lettere kommer ud af hinden. Det gavner ikke at lave assisted hatching hos alle kvinder. Følgende grupper har i videnskabelige undersøgelser haft en fordel af assisted hatching:

 • kvinder der ikke er blevet gravide på trods af oplægning af flotte æg 2-3 gange tidligere
 • kvinder hvor æghinden er fortykket
 • kvinder over 40 år
 • kvinder der får oplagt fryseæg
 • kvinder der har brug for høje hormondoser (det kan påvirke æghinden)
 • vi mener også, at det kan være en fordel ved oplægning af friske blastocyster

Må vi ved IVF behandling have samleje efter ægoplægningen?

I dagene efter ægudtagningen er kvinden som regel noget øm i underlivet og har derfor ikke lyst til samleje. Én uge efter ægoplægningen har fosteranlægget sat sig fast i livmoderen hvis alt går godt, og så kan et samleje ikke længere skade. Samleje lige omkring ægudtagningen kan medføre at tiloversblevne æg i æggestokken befrugtes naturligt og dermed øge risikoen for tvillinger, selv når vi lægger et enkelt æg tilbage.

Hvor mange får tvillinger ved IVF behandling?

Hos kvinder under 35 år som får lagt to æg af topkvalitet tilbage, vil cirka 50 % blive gravide efter ægoplægning. I denne gruppe vil 25 % vente tvillinger.

Lægger man kun ét æg tilbage hos disse kvinder, vil lige knap 40 % blive gravide, og risikoen for enæggede tvillinger er meget lille. Hos ældre kvinder er riskoen for tvillinger mindre. I 2014 lagde vi kun ét æg op i 74% af alle behandlinger hos kvinder under 40 år, og 6% af alle kvinder under 40 år ventede tvillinger efter IVF eller ICSI behandling.

Hvor længe må æggene fryses ned efter IVF behandling?

Ifølge loven må befrugtede æg opbevares nedfrosset i 5 år. Dog med den undtagelse, at kvinden ikke må få lagt æg tilbage efter hun er fyldt 46 år.

Både manden og kvinden skal skrive under på at æggene må lægges tilbage. I tilfælde af dødsfald hos den ene part må æggene ikke anvendes længere. Manden har dog mulighed for at give skriftlig tilladelse til at kvinden må anvende de nedfrosne æg efter hans død. I tilfælde af kvindens død må æggene ikke lægges op i en anden kvinde.

Hvad kan jeg selv gøre for at min IVF behandling lykkes?

Se venligst afsnittet vedrørende livsstilsfaktorer her på hjemmesiden eller i vores IVF vejledning. Rygning, alkohol og overvægt hos både kvinden og manden er nogen af de faktorer hvis indflydelse er undersøgt og dokumenteret bedst. Kost og motion er også vigtige.

Jeg er begyndt at bløde før graviditetstesten. Skal den laves alligevel?

Ja. Man kan godt gennemføre en normal graviditet selv om man bløder lidt omkring menstruationen. Har kvinden kraftig menstruation og en positiv graviditetstest, bør man tænke på at graviditeten også kan sidde uden for livmoderen.

Kan jeg blive gravid uden for livmoderen ved IVF behandling?

Ja. IVF nedsætter risikoen, men beskytter ikke 100% mod graviditet uden for livmoderen. Én til to procent af alle graviditeter efter IVF ender som en graviditet uden for livmoderen, selv om æggene blev lagt i livmoderhulen.

Hvornår skal jeg komme til graviditetsskanning efter IVF?

Ved IVF behandling skal du skannes 3 uger efter den positive graviditetstest. Først på det tidspunkt kan man forvente at se et lille foster i livmoderen og se om hjertet slår.

Hvornår skal jeg stoppe med progesteron efter IVF?

Ved IVF må du stoppe 3 uger efter en positiv graviditetstest. Mange offentlige klinikker stopper allerede ved graviditetstesten. De undersøgelser der er lavet kan dog ikke udelukke at op til 5% af kvinderne vil abortere hvis de stopper for tidligt. Derfor anbefaler vi at du fortsætter indtil graviditetsskanningen.

Har du haft mange follikler under IVF stimulationen og fået en alternativ ægløsning som beskytter mod overstimulation, får du både østrogen (progynon tabletter eller østrogen plaster) og progesteron (Lutinus, Crinone). I dette tilfælde skal du fortsætte med begge dele indtil du er fulde 10 uger (6 uger efter den positive graviditetstest).

Er du blevet gravid efter oplægning af fryseæg i en hormonstimuleret cyklus, skal du også fortsætte med både østrogen og progesteron indtil du er 10 fulde uger (6 uger efter den positive graviditetstest).