sample-smalt-billede.jpg

Gravid med IVF eller insemination

Dansk Fertilitetsklinik har her samlet svar på de hyppigst spørgsmål som melder sig når du er gravid som følge af behandling med IVF eller insemination.

Hvornår skal jeg komme til graviditetsskanning?

Uanset om du er gravid med IVF eller insemination, skal du komme til skanning 3 fulde uger efter den positive graviditetstest. Selv om vi ved IVF og insemination ved hvornår du er blevet gravid, kan vi først på det tidspunkt forvente at se et lille foster og se om hjertet slår.

Hvornår må jeg stoppe med progesteron behandlingen ved IVF?

Ved IVF behandling må du normalt stoppe progesteron behandlingen 3 uger efter den positive graviditetstest. Mange offentlige IVF klinikker stopper allerede ved graviditetstesten. De undersøgelser der er lavet kan dog ikke udelukke, at op til 5% af kvinderne vil abortere hvis de stopper progesteron for tidligt efter IVF. Derfor anbefaler vi at du fortsætter indtil graviditetsskanningen.

Er du blevet gravid ved oplægning af fryseæg i en hormonstimuleret cyklus, skal du fortsætte i endnu 3 uger efter graviditetsskanningen. Det gælder også for friske IVF behandlinger, hvis du har fået en alternativ ægløsning for at forebygge overstimulation, og du derfor tager både østrogen og progesteron.

Gravid med IVF eller insemination. Hvornår skal jeg til egen læge?

Er du blevet gravid efter IVF eller insemination, anbefaler vi, at du venter med at bestille tid til første graviditets undersøgelse hos egen læge indtil du har været til graviditets skanning, så egen læge også får resultatet af graviditets skanningen. Du må godt bestille tid før skanningen.

Gravid med IVF eller insemination: hvad med medicin, alkohol og rygning?

Uanset om du er spontan gravid eller gravid efter IVF og insemination skal du undgå medicin, tobak og alkohol. Prøv at kigge på vores hjemmeside under ”livsstil” hvor du finder mere information om livsstils faktorer.

Faderskabssag ved IVF eller insemination?

Er du single eller lesbisk og blevet gravid efter IVF eller insemination, skal du efter fødslen over for statsamtet oplyse hvem faderen er. I det tilfælde kan du oplyse at du er blevet gravid med donorsæd efter behandling med IVF eller insemination hos os. Statsamtet vil så sende et brev til os og vi skal bekræfte at det er korrekt.

Reservation af donorsæd til IVF eller insemination til søskendebørn

Er du blevet gravid ved behandling med IVF eller insemination, har du mulighed for at reservere sæd fra samme sæddonor til søskendebørn. Hvis du har købt donorsæden gennem os kan du kontakte klinikken og få oplyst donors nummer. Herefter kan du kontakte sædbanken for at reservere sæd til flere søskendebørn. Har du selv købt sæden kan du reservere flere sædstrå direkte hos sædbanken.