sample-smalt-billede.jpg

Dag 1, befrugtning efter IVF og ICSI

Undersøgelse for befrugtning med IVF eller ICSI
Om morgenen kontrolleres æggene igen i IVF laboratoriet for korrekt befrugtning. Embryologen ser efter forkerner. Den ene forkerne kommer fra ægcellen, den anden fra sædcellen. Ved korrekt befrugtning kan man således se to forkerner (pronuclei) om morgenen efter ægudtagningen (pil). Endvidere ser man på, om der er pollegemer tilstede og på tykkelsen af æghinden, zona pellucida (* i billedet).

Embryoskopet
I IVF laboratoriet ved Dansk Fertilitetsklinik overvåges alle æg kontinuerligt i vores embryoskoper, to højteknologiske inkubatorer som tager billeder af hvert æg hvert 10. minut med et infrarødt kamera. Billederne bliver sat sammen til en kort filmsekvens (time-lapse) hvor man detaljeret kan se hvornår og hvordan de første delinger finder sted. En kort film om celledelingerne siger meget mere, end man kan skrive ned på et skema. Se videoklippet på denne side som viser ægudviklingen fra befrugtningen indtil ægget er blevet til en blastocyst som er klar til at sætte sig fast i livmoderen.

Ny forskning viser, at de tidligste celledelinger er afgørende for, om embryonet vil udvikle sig korrekt. Ved at følge de første celledelinger meget nøje er vi i IVF laboratoriet ved Dansk Fertilitetsklinik i stand til at finde de æg som har størst mulighed for at blive til et barn. En del af æggene har forkerte celledelinger. Dette tyder på at der er kromosomfejl i æggene.

Overvågningen af alle æg i IVF laboratoriet ved Dansk Fertilitetsklinik foregår kontinuerligt i embryoskopet, så embryologen hele tiden kan se, hvordan udviklingen foregår uden, at æggene skal tages ud af inkubatoren.

Hvis man ikke har et embryoskop og derfor kun tager æggene ud af inkubatoren for at se på dem to gange dagligt, vil man ikke finde de mange fejl ved æggets befrugtning og i de første celledelinger, og man kan således meget let komme til at vælge det forkerte æg til ægoplægning.

Video: EmbryoScope® Time-lapse System

Fortsæt til ægkvalitet