sample-smalt-billede.jpg

Dag 2, vurdering af ægkvalitet i IVF laboratoriet

Fordi vi dyrker alle æg i embryoskopet i IVF laboratoriet ved Dansk Fertilitetsklinik, ved vi ikke kun hvordan æggene ser ud her og nu, men også hvordan celledelingerne har fundet sted i løbet af natten. Ny forskning viser, at celledelingerne er vigtige for at finde det æg, som har den største chance for at give en graviditet.

Ægkvalitet
I IVF laboratoriet undersøger embryologen igen æggenes celledelinger. Det er først nu, man kan sige noget om ægkvalitet og chancen for graviditet efter ægoplægning.

Det optimale æg har på 2. dagen delt sig i 4 celler, som er lige store, og med en tydelig kerne i hver celle. Herudover vurderer embryologen antallet af små fragmenter, som er afsnøringer af cellemateriale. Er der mange fragmenter, er ægget ikke egnet til nedfrysning. Ny forskning viser at celledelingerne helst skal være synkrone, og hver celle må kun dele sig én gang. Man kan kun vurdere celledelinger i embryoskopet. Dyrker man æg på gammeldags vis, hvor æggene blot står i en inkubator uden opsyn, mangler embryologen disse vigtige informationer for vurdering af ægkvalitet. Se videoklippet om vurdering af ægkvalitet.

Æghinden
Embryologen ser også på tykkelsen af æghinden, zona pellucida (* på billedet). Er æghinden meget tyk, kan det være en fordel at lægge et lille snit i hinden. Det kaldes for assited hatching, eller klækning på dansk. Fosteranlægget skal nemlig ud af æghinden, inden det sætter sig fast i livmoderen. Er æghinden tyk, kan fosteranlægget blive fanget inde i æghinden og kan derfor ikke sætte sig fast i livmoderen. Se et videoklip om assisted hatching.

God æg kvalitet
Ved god ægkvalitet lægger vi ofte kun ét æg tilbage for at undgå tvillinger. Hvis der er mange æg, som er lige gode, kan det være en fordel at dyrke dem til blastocyster for at se, hvilket æg der har størst chance for graviditet.

Video: Embryoskop timelapse

Fortsæt til celledeling