sample-smalt-billede.jpg

Dag 6, hatching

Når blastoycsten bliver større, medfører det, at æghinden (zona pellucida) bliver tyndere, og til sidst går der hul på æghinden. Blastocysten begynder nu at hatche. Til at begynde med er der kun et meget lille hul i æghinden. Når trykket stiger inde i blastocysten, udvides hullet i æghinden, og til sidst kommer hele blastocysten ud af sin hinde. Den er nu klar til at sætte sig fast i livmoderen.

Assisted hatching
Nogle gange er æghinden så hård, at den ikke begynder at sprække af sig selv. Det ses især hos ældre kvinder over 40 år og hos kvinder, som har fået meget høje hormondoser. Æghinden kan også hærdes af nedfrysningen.

I disse tilfælde kan det være en fordel af lave assisted hatching, hvor man med en lille skarp nål laver en ridse i æghinden. Ridsen lukker sig ikke igen. Når fosteranlægget bliver til en blastocyst og skal til at hatche, er der allerede banet vej, og blastocysten kommer lettere ud af hinden.

Assisted hatching kan også være gavnlig hos kvinder, som ved tidligere forsøg ikke er blevet gravide, selv om æggene var af god kvalitet.

Der er mange, som spørger, om assisted hatching er farlig og kan skade ægget. I meget sjældne tilfælde kan det ske, at bioanalytikeren kommer til at beskadige en af cellerne, når indgrebet foretages. Men det er meget sjældent.

Galleri:

Video: Assisted hatching

Fortsæt til implantationen