sample-smalt-billede.jpg

Dag 7, implantationen

Når blastocysten er hatchet, er den klar til at sætte sig fast i livmoderslimhinden. Det kalder man for implantationen. Dette stadium kan man ikke vise inde i livmoderen.

Livmoderslimhinden
En af vores læger, Ursula Bentin-Ley, har forsket i, hvordan ægget sætter sig fast i livmoderen hos mennesket. Det er to af hendes billeder, som viser et fosteranlæg fra mennesket, som sidder på et stykke livmoderslimhinde, som er dyrket i laboratoriet. Det er det nærmeste, man hidtil er kommet situationen inde i livmoderen.

Ursulas forskning viste blandt andet, at cellerne på livmoderslimhindens overflade ændrer sig rundt omkring det område, hvor fosteret har dannet kontakt til slimhinden. Man betegner disse forandringer for pinopodie-dannelse (se pil på nederste billede).

Ukendt viden om slimhinden
Man har undersøgt den tidlige fosterudvikling i mange år, indtil det stadium hvor æggene lægges op i livmoderen igen. Hvad der foregår oppe i livmoderen, vides kun fra laboratorieforsøg.

Der samler sig også tiltagende interesse for at finde ud af, hvad der foregår i livmoderslimhinden under implantationen. Indtil videre har man ikke kunnet definere, hvordan slimhinden skal være, for at et æg kan sætte sig fast.

Forskningssamarbejde
Vi har dog et forskningssamarbejde i gang med andre klinikker i udlandet for at forsøge at finde ud af, hvilke faktorer der er nødvendige for, at et fosteranlæg kan sætte sig fast i slimhinden. Det er i dag muligt at teste slimhindeprøver for nogen af de kendte faktorer for at se, om den indeholder disse stoffer.

Fortsæt til fejl ved befrugtningen