sample-smalt-billede.jpg

Fejl ved befrugtningen

Hvorfor er ikke alle æg lige gode?
Formålet med at undersøge æggene nøje og tage billeder af dem hver dag er, at man forsøger at finde frem til de æg, som udvikles til bestemte stadier på et bestemt tidspunkt. Ved at følge det enkelte æg nøje kan man finde frem til det eller de æg, som har størst mulighed for at give en normal graviditet. I det følgende vil vi give et par eksempler på æg som ikke af topkvalitet eller slet ikke er egnede til oplægning.

Billede 1: Ikke korrekt befrugtet
Ægget er ikke korrekt befrugtet. Det har kun én forkerne og dermed kun 23 kromosomer i stedet for 46. Sådanne æg kan godt begynde at dele sig, selv om deres indhold af kromosomer ikke er korrekt. Men de giver ikke graviditeter og bliver derfor ikke lagt tilbage i livmoderen.

Billede 2: Tre forkerner
Ægget indeholder 3 forkerner. Det betyder, at det indeholder 69 kromosomer i stedet for 46 kromosomer. Det bliver ikke til et sundt og rask barn. Tre forkerner kan skyldes, at ægget er blevet befrugtet med 2 sædceller (det skyldes en fejl hos ægget, som tillader 2 sædceller at trænge ind). Det kan også skyldes, at ægcellen ikke er modnet korrekt og indeholder det dobbelte antal kromosomer af, hvad den skal på tidspunktet for befrugtningen.

Billede 3: Umodne æg
Nogle æg lader sig ikke befrugte. Det skyldes som regel, at de ikke har været modne. Ægceller, som kommer fra små follikler, har større risiko for at være umodne.

Billede 4: Død celle
Ægget er gået til grunde. Selv om det ligner et æg, er cellen død og ikke i stand til at blive befrugtet eller dele sig.

Billede 5: Ét pollegeme
Ægget har godt nok to forkerner, men det indeholder kun ét pollegeme (pilen på billedet). Ægget har også en forkert facon. Det betyder, at dette æg ikke er sundt og rask. Selv om ægget vil dele sig, vil det ikke udvikle sig til et sundt og raskt barn.

Billede 6: Uhensigtsmæssig celledeling
Dette æg har delt sig i to celler, men cellerne er meget forskellige i størrelse. I den største celle ser man tre kerner (pilen på billedet). Det tyder på, at cellerne har kromosomfejl. Man vil derfor ikke lægge ægget tilbage.

Billede 7: Uhensigtsmæssig celledeling
Ægget har delt sig i 5 celler. De er dog af meget forskellig størrelse. Det nedsætter chancen for graviditet.