sample-smalt-billede.jpg

Vurdering af sædkvaliteten i IVF laboratoriet

Når man skal vurdere sædkvaliteten til IVF behandling, ser man både på antallet, bevægeligheden og udseendet af sædcellerne. Den gode sædcelle ser normal ud og bevæger sig hurtigt og fremadrettet. Den rå sædprøve indeholder mange døde celler, som gør det svært at vurdere sædkvaliteten korrekt.

Efter oprensningen er de døde celler fjernet, og kun de bedste sædceller er tilbage. Nu kan sædkvaliteten vurderes! Se videoklippet af vurdering af sædkvalitet.

Antallet
Antallet af befrugtningsdygtige sædceller findes ved en gradientcentrifugering. Bioanalytikeren noterer både antallet, udseendet og bevægeligheden i den rå sædprøve, og igen efter gradientcentrifugeringen. Hvis antallet af normalt udseende sædceller med god bevægelighed er under 5 millioner totalt, er sædkvaliteten svært nedsat og der nedsat chance for befrugtning ved IVF behandling. I det tilfælde anbefaler vi IVF behandling med ICSI (mikroinsemination).

Bevægelighed
Ved behandling med insemination skal sædcellerne selv finde vej fra livmoderen ud i æggelederne, hvor ægget venter på at blive befrugtet. Hvis ikke sædcellerne bevæger sig hurtigt og fremadrettet, er de ikke i stand til at finde ud i æggelederne og befrugte ægget. I det tilfælde vil IVF behandling med ICSI være at foretrække.

Normalt udseende sædcelle
For at befrugte ægget skal sædcellen trænge ind igennem æghinden. Denne æghinde eller æggeskal ligner ikke skallen på et hønseæg. Den ligner nærmere et tykt, fintmasket strikketøj. Kun sædceller som ser normale ud kan nå igennem dette fintmaskede net. Derfor er en vurdering af sædcellernes udseende meget vigtigt, når man skal vurdere en sædprøve. Sædceller med for små eller for tykke hoveder, dobbelte hovedanlæg eller dobbelte haler kan ikke trænge igennem hinden og befrugte ægget. Her kan kun IVF behandling med ICSI hjælpe.

Video: Vurdering af sædkvaliteten

Fortsæt til ægudtagning