sample-smalt-billede.jpg

Kvinders graviditet i forbindelse med rygning

Rygning hos kvinden mindsker frugtbarheden generelt. Det vil sige, at man godt kan blive gravid, men det tager længere tid. Vi kender alle kvinder, der er blevet gravide, og som ryger samtidig. Det ændrer dog ikke det forhold, at de måske ikke har haft problemer med barnløshed oveni, og derfor ikke har haft et begrænset antal gange at forsøge i. Det har du. Det er heller ikke så sjovt med behandlinger på fertilitetsklinikken, som det er at blive gravid på mere normal vis!

Populært sagt gør rygning dine æggestokke 10 år ældre! Kvinder, der ryger, har brug for flere hormoner og reagerer dårligere på hormonstimulation end ikke-rygere. Risikoen for graviditet udenfor livmoderen er forhøjet hos kvinder, der ryger - også ved reagensglasbehandling. Specielt kombinationen høj alder og rygning er en dårlig cocktail.

Nye undersøgelser har vist, at rygning under graviditeten også påvirker børnenes fertilitet. Rygning under graviditeten er blandt andet mistænkt for at påvirke drengebørns sædkvalitet.

Hvis kvinden bliver gravid, har hun en øget risiko for abort. Derfor er chancen for at gennemføre en normal graviditet, der ender med en fødsel af et sundt barn, større, hvis kvinden holder op med at ryge. Efterfølgende har barnet en mindre risiko for at udvikle astma, allergi med videre, hvis der ikke ryges i hjemmet.

Mænd og rygning
For mænd spiller rygning en mindre rolle for frugtbarheden, såfremt han har en normal sædkvalitet. Har manden nedsat sædkvalitet, bør han også af den grund holde op med at ryge, idet tjære og cadmium i røgen ødelægger sædcellernes DNA (arvemateriale). Det er erfaringsmæssigt svært at holde op, hvis den ene part fortsætter, så vi anbefaler kvindens partner at holde op i solidaritet med hende.

Vi anbefaler
Der er mange gode grunde til, at vi på det kraftigste anbefaler alle at holde op med at ryge før og under behandlingen.

Det skriver Sundhedsstyrelsen om rygning og graviditet

IVF behandling: alle æg dyrkes i embryoscopet - Dansk Fertilitetsklinik
IVF behandling: alle æg dyrkes i embryoscopet - Dansk Fertilitetsklinik