sample-smalt-billede.jpg

Vægten har stor betydning for din graviditet og behandlingen af barnløshed

Vægten har stor indflydelse på behandlingen. Det gælder for både kvinden og manden. Både overvægt og undervægt nedsætter chancen for graviditet.

Overvægt
Graden af overvægt beregnes ud fra "body mass index" (BMI), som er vægten divideret med højden i anden (kg/m²). Normalvægtige har et BMI på 18,5-24,9. Let overvægtige har BMI på 25-29,9. Er kvinden svært overvægtig med BMI på 30 og derover, reduceres chancen for graviditet, mens risikoen for abort øges. Vi anbefaler derfor et vægttab. I folderen til højre kan du få gode råd til vægttab. Overvægt hos manden nedsætter også parrets chance for graviditet.

Eksempler:

  • Højde 1,70 m, vægt 58 kg: BMI 20
  • Højde 1,70 m, vægt 72 kg: BMI 25
  • Højde 1,70 m, vægt 87 kg: BMI 30
  • Højde 1,70 m, vægt 101 kg: BMI 35

Polycystiske æggestokke
En del overvægtige kvinder og mænd har nedsat frugtbarhed på grund af fedtvævets påvirkninger og forstyrrelser af hormonsystemet. Mange svært overvægtige kvinder har slet ikke eller meget sjældent menstruation, og har dermed ikke normale ægløsninger. Så bliver kvinden naturligvis ikke gravid. Ofte har hun det, vi kalder polycystiske æggestokke (PCO). I kan få en pjece om specielt dette emne og se mere hos PCO-foreningen.

Det kan være en hjælp for kvinden at få at vide, at hendes overvægt måske hænger sammen med hendes PCO, men at den negative cirkel ikke desto mindre gerne skal brydes.

Svært overvægtige
Svært overvægtige har, hvis/når hun bliver gravid:

  • En øget risiko for at abortere
  • En øget risiko for at udvikle sukkersyge i graviditeten
  • Der er samtidig en øget risiko for en kompliceret fødsel

Under selve barnløshedsbehandlingen skal en overvægtig kvinde have flere hormoner, og ægudtagningen er ofte langt mere besværlig. Kvinden har nemlig masser af fedt på tarmene, der skygger for billedet af æggestokkene og desuden sommetider ligger i vejen.

Chancen for at få et levende, raskt barn er derfor nedsat ved svær overvægt. Det handler for os ikke kun om at gøre kvinden gravid, men at hun også føder et levedygtigt, raskt barn.

Vi anbefaler
At kvinder med BMI over 30 taber 5-10% af deres vægt, helst ned til et BMI under 30. Det sætter ofte gang i ægløsningen og giver bedre muligheder for en god hormonstimulation med et passende antal æg. Hvis overvægten er ekstrem, skal du tabe mere end 10%.

Gravid efter IVF: samtale med sygeplejersken
Gravid efter IVF: samtale med sygeplejersken