sample-smalt-billede.jpg

Donorbørn - de skjulte sygdomme

nov. 12, 2014

Donorsæd - undersøgelse og testning af sæddonorer

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen som fastlægger regler og krav til donorsæd, undersøgelse og testning af sæddonorer. De fleste danske fertilitetsklinikker har ikke deres eget donorkorps, men køber donorsæd hos de 2 største danske certificerede sædbanker, Nordic Cryobank og Cryos. Det er således sædbankerne der står med ansvaret for udvælgelse, testning og overvågning af sæddonorer.

I et spørgeskema bliver der systematisk udspurgt om sygdomme hos donors familie. En potentiel sæddonor kan ikke godkendes, såfremt der hos donor eller i dennes familie findes alvorlige arvelige sygdomme, behandlingskrævende misdannelser eller udviklingshæmning uden kendt årsag.

Kan man udelukke at arvelige sygdomme gives videre til donorbørn?

Det er ikke muligt at undersøge donorerne for alverdens sygdomsanlæg. Der er mange sygdomme hvor man ikke kender arvegangen, og andre opstår spontant. Det er også vigtigt at huske, at vi alle sammen bærer rundt på sygdomsgener uden af være syge. Det skyldes, at vi har et sundt gen som kompenserer for det syge. Sæddonorerne er ligeledes helt almindelige sunde og raske unge mænd, de er ikke supermennesker med specielt sunde gennemtestede gener med garanti for, at barnet også vil være sundt og rask.

Vil du vide mere om reglerne for udvælgelse og testning af sæddonorer, og hvad der sker når man får mistanke om at et donorbarn har fået en arvelig sygdom? Læse mere på vores blog IVF.dkCategory:

Indlæser Samtale